Schuttersdag: de kanonniers in actie met de napoleontische kanonnen!

Zondag 17 maart: 14:00 en 15:00 uur

Nu te zien

Nu te zien: Naarden ontzet! Holland gered?

Een prachtige belevenis, waarin Godart van Reede, in 1673 commandant van een cavalerie eenheid, je meeneemt in de gebeurtenissen rond het ontzet van Naarden.

Schuttersdag in het Vestingmuseum

Zondag 17 maart, is het Schuttersdag in het Vestingmuseum! Om 14 en 15 uur bulderen de kanonnen, bemand door Napoleontische soldaten.

Zondag 18 februari: Schuttersdag!

Op zondag 18 februari heten we je van harte welkom in het museum. We zullen de kanonnen laten bulderen! Net zoals...

Vestingmuseum zoekt 1-2 vrijwilliger(s) voor organisatie studentendebat

Om zowel de naamsbekendheid als de maatschappelijke relevantie van het Nederlands Vestingmuseum te versterken, gaan we iets nieuws doen: het organiseren van een jaarlijkse debatreeks met als thema ‘Vestingen voor Vrede & Veiligheid’. Wil jij ons hierbij ondersteunen?

ArcheoHotspot Gooise Meren geopend

Onlangs is het Nederlands Vestingmuseum aangesloten bij ArcheoHotspots. Elk tweede weekend van de maand is de ArcheoHotspot Gooise Meren open voor bezoekers. Kom jij ons helpen met vondsten uitzoeken?

Déze medische uitvindingen redden gewonde soldaten het leven

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In 2023 staat de Maand in het teken van uitvindingen, met het thema ‘Eureka!’. Daarom zetten we deze maand drie medische uitvindingen uit de collectie van het Vestingmuseum in de schijnwerpers: objecten van het Rode Kruis, de handige raderbrancard en een luxe badwaterverwarmingsinstallatie uit de ziekenboeg.

Wargamers spelen Ontzet van Naarden (1673) na

Komende zaterdag (23 september) krijgt het Vestingmuseum bezoek van de Amsterdam 6Shooters Wargame Club. De gamers zullen vanaf een uur of 11 tot sluitingstijd in de Cantine het Ontzet van Naarden (1673) naspelen op een enorme maquette. Kom je ook?

Naarden ontzet! Holland gered?

Stap in de chaos van 350 jaar geleden, toen het Rampjaar Holland in zijn greep hield. Bij Naarden begon de victorie en dat wordt dit jaar groots gevierd! In het Nederlands Vestingmuseum voert een immersieve tentoonstelling je mee naar bedrijvige legerkampen, zenuwslopende slagvelden en de modderige moerassen van de waterlinie. Bereid je voor op een onvergetelijke ervaring, waarin je wordt ondergedompeld in de geschiedenis!

Even voorstellen: nieuwe geitjes

Deze zaterdag krijgt het Vestingmuseum twee nieuwe geitjes, waardoor de kudde uit negen dames bestaat. De geiten begrazen het museumterrein en verrassen menig bezoeker met hun gezellige aanwezigheid. Iedereen die wel eens in het Vestingmuseum komt, kent ze. Maar wat voor soort geiten zijn het eigenlijk? Hoe lang wonen ze al bij ons? En wie zijn de nieuwkomers?

Musea in Gooi & Vecht starten wervingscampagne om nieuwe vrijwilligers aan te trekken

Schatbewaarders en Museumhelden gezocht! Onder deze bijzondere titel starten de samenwerkende musea in Gooi & Vecht vandaag een publiekscampagne om nieuwe vrijwilligers te werven voor 13 culturele instellingen in de regio.

Naardense lakenloodjes: keurmerk van goede stof

Naarden was vroeger een échte textielstad. Eeuwenlang werd hier laken (wollen stof) van hoge kwaliteit gemaakt en verkocht. Van schaap tot kledingstuk was dat een intensief proces, waar veel verschillende ambachtslieden bij betrokken waren. Twee lakenloodjes in de collectie van het Nederlands Vestingmuseum herinneren aan dit rijke verleden.

Museum

 Collectie

Napoleon

Waterlinie

Naarden-Vesting is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland en heeft als onderdeel van de Hollandse Waterlinies de status van Unesco Werelderfgoed. De stad is beroemd om zijn stervorm die het ontleent aan de zes bastions en is uniek in Europa door zijn dubbele stelsel van wallen en grachten. Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort. Op het buitenterrein en in de kazematten van deze 17e eeuwse erfgoedlocatie ontdek je het verhaal van Naarden-Vesting in de geschiedenis van Nederland.

activiteiten

Rondleidingen

Rondvaarten

Schuttersdag

Kanonschot

Educatie

Napoleon

Koning Willem I

Canon van Nederland

De Canon van Nederland neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die Nederland hebben gemaakt tot wat het nu is. De Canon vormt de basis voor het vak geschiedenis in het basis en voorgezet onderwijs. Een groeiend aantal musea zet iconische topstukken in de schijnwerpers en organiseert bijzondere activiteiten rondom de Canon. Het Nederlands Vestingmuseum is onderdeel van het netwerk van Canonmusea voor de Canonvensters Napoleon en Koning Willem I met maar liefst drie topstukken.