Over ons

Het Vestingmuseum werd in 1955 opgericht door Ebbo van Wijngaarden als “Vestingmuseum Naarden”.
De eerste jaren bleef de expositie beperkt tot twee kazematten (A en Z) en de tussenliggende lage flank. Vanwege de slechte klimatologische omstandigheden nam het bestuur aan het einde van elk seizoen de hele tentoongestelde collectie mee naar huis om de expositie in het voorjaar weer opnieuw in te richten en het museum open te stellen.

Tussen de jaren ’70 en ’90 kwamen ook alle andere gebouwen en kazematten op het bastion in gebruik bij het museum en werden de verhalen van de geschiedenis van vestingbouw (kazemat A), geschiedenis van Naarden (kazemat Z), leven in het garnizoen (kazemat IJ) en geschiedenis van de Waterlinies (kazemat W) in de tentoonstelling weergegeven.
Naast de vrijwilligers kwam er betaald personeel en het aantal bezoekers liep met de jaren op tot een top van bijna 50.000 begin jaren ’90.

Vanaf 2004 is een begin gemaakt met de gehele vernieuwing van de exposities in het museum en het organiseren van diverse publieksactiviteiten. Het prachtige terrein leent zich uitstekend voor openlucht evenementen als markten, boogschiet- of schermdemonstraties, familiereünies, school- of bedrijfsuitjes en natuurlijk een feestelijke BBQ of trouwreceptie.
In de ondergrondse kazematten dwaal je als bezoeker door en langs de geschiedenis in het rijke verleden van de vesting Naarden.

In 2011 is in de Utrechtse Poort, aan het Ruysdaelplein, een VVV/Toerist Information ingericht. Bezoekers aan de vesting Naarden vinden daar informatie over alle activitietien die in Naarden vesting plaatsvinden.

Openingstijden

zomerseizoen (april tot december): dinsdag t/m zondag geopend 10:30 - 17:00 uur

winterseizoen (december tot april): dinsdag t/m vrijdag 10:30 - 17:00 uur; weekend 12:00 - 17:00 uur

Gesloten op maandagen, 25 en 26 december, 1 januari en Koningsdag.