Wargamers spelen Ontzet van Naarden (1673) na

Wargamers spelen Ontzet van Naarden (1673) na

Komende zaterdag (23 september) krijgt het Vestingmuseum bezoek van de Amsterdam 6Shooters Wargame Club. De gamers zullen vanaf een uur of 11 tot sluitingstijd in de Cantine het Ontzet van Naarden (1673) naspelen op een enorme maquette. Kom je ook?

Naarden ontzet! Holland gered?

Naarden ontzet! Holland gered?

Stap in de chaos van 350 jaar geleden, toen het Rampjaar Holland in zijn greep hield. Bij Naarden begon de victorie en dat wordt dit jaar groots gevierd! In het Nederlands Vestingmuseum voert een immersieve tentoonstelling je mee naar bedrijvige legerkampen, zenuwslopende slagvelden en de modderige moerassen van de waterlinie. Bereid je voor op een onvergetelijke ervaring, waarin je wordt ondergedompeld in de geschiedenis!

Zondag 17 september: Schuttersdag!

Zondag 17 september: Schuttersdag!

Op zondag 17 september heten we je van harte welkom in het museum. We zullen de kanonnen laten bulderen! Net zoals iedere derde zondag van de maand. Een verhaal van bezetting en hoop! Met daarna een demonstratie van de kracht van onze kanonnen! Om 2 uur en om 3 uur in...

Even voorstellen: nieuwe geitjes

Even voorstellen: nieuwe geitjes

Deze zaterdag krijgt het Vestingmuseum twee nieuwe geitjes, waardoor de kudde uit negen dames bestaat. De geiten begrazen het museumterrein en verrassen menig bezoeker met hun gezellige aanwezigheid. Iedereen die wel eens in het Vestingmuseum komt, kent ze. Maar wat voor soort geiten zijn het eigenlijk? Hoe lang wonen ze al bij ons? En wie zijn de nieuwkomers?

Naardense lakenloodjes: keurmerk van goede stof

Naardense lakenloodjes: keurmerk van goede stof

Naarden was vroeger een échte textielstad. Eeuwenlang werd hier laken (wollen stof) van hoge kwaliteit gemaakt en verkocht. Van schaap tot kledingstuk was dat een intensief proces, waar veel verschillende ambachtslieden bij betrokken waren. Twee lakenloodjes in de collectie van het Nederlands Vestingmuseum herinneren aan dit rijke verleden.

Vincent Westerweel portretteert onze kanonniers

Vincent Westerweel portretteert onze kanonniers

Tijdens Naarden uit de Kunst Festival was een kleine expositie met foto’s van fotograaf Vincent Westerweel in het Vestingmuseum te bewonderen. Hij wist ook onze kanonniers op de gevoelige plaat vast te leggen en dat resulteerde in een prachtige serie statige zwart-wit portretten.

Schuttersdag in het Vestingmuseum

Schuttersdag in het Vestingmuseum

Zondag 18 juli, is het schuttersdag in het Vestingmuseum! Om 14 en 15 uur bulderen de kanonnen, bemand door Napoleontische soldaten.

Vrijwilliger in de spotlights: Cor Snijders

Vrijwilliger in de spotlights: Cor Snijders

Zonder vrijwilligers geen Vestingmuseum. Daarom zetten we elke maand één van onze vrijwilligers in het zonnetje. Cor Snijders werkt bij de technische dienst en weet alles over de geschiedenis van geschut. Hij berekent de kogelbanen van onze kanonnen, timmert kozijnen in elkaar en maakt bouwtekeningen voor nieuwe affuiten: ‘Excel is mijn tweede natuur.’

Zet je oude kaarsvet om in kanonskogels!

Zet je oude kaarsvet om in kanonskogels!

Sinds kort verkopen wij duurzame kaarsen in de vorm van kanonskogels, gemaakt van oude kaarsstompen. Kom langs en lever ook jouw oude kaarsen in! Dan ontvang je bij je museumbezoek een gratis kopje koffie of thee.

Voel je ervoor om vrijwilliger te worden in Het Nederlands Vestingmuseum? We hebben plaats voor mensen in de winkel, als publiekbegeleider, als gids, schipper, medewerker technische dienst en zelfs als kanonnier!

Als je het leuk vindt om met enige regelmaat mee te draaien in ons team, kijk dan eens op de website van Versa Vrijwilligers!