Schatbewaarders en Museumhelden gezocht! Onder deze bijzondere titel starten de samenwerkende musea in Gooi & Vecht vandaag een publiekscampagne om nieuwe vrijwilligers te werven voor 13 culturele instellingen in de regio.

Van publieksmedewerker tot technisch medewerker, van educatief medewerker tot communicatiemedewerker of schipper, de musea hebben tal van functies waar vrijwilligers voor worden gezocht. Mensen met uiteenlopende talenten en interesses zijn uitgenodigd om te solliciteren. Op de website www.museumhelden.nl staan meer dan 50 functies waarvoor nieuwe vrijwilligers zich kunnen aanmelden.

Kanonnier Joscha in het Vestingmuseum. Foto: Maarten van Haaff.

Kom erbij

Laura Grijns, regioconservator: “Door de coronapandemie zijn veel vrijwilligers bij musea weggevallen. De roep om nieuwe vrijwilligers komt van alle musea in de regio. Deze waardevolle krachten zorgen ervoor dat een museum toegankelijk blijft voor een groot publiek. Hierop zijn wij een project gestart dat gericht is op het versterken van de vrijwilligersgroepen. Dit gebeurt onder meer door samen mensen te werven op de website museumhelden.nl, door het aanbieden van trainingen en het organiseren van kennissessies. Het project faciliteert ook ontmoetingen en locatiebezoeken onderling. Meer dan 800 vrijwilligers zijn al actief in de musea en door bij elkaars museumlocatie op bezoek gaan ontstaan er interessante uitwisselingen van kennis en ervaring. De website museumhelden.nl toont door verhalen en videobeelden van mensen uit de musea hoe gevarieerd het werk op de museumlocaties is. Het werkplezier van de museumvrijwilligers in de musea is groot, dus de oproep is: Kom Erbij!”

De musea in de Gooi en Vechtstreek werken sinds 2017 samen en bundelen de krachten om door kennisdeling en het gezamenlijk organiseren van projecten meer publiek te bereiken. Het project Schatbewaarders en museumhelden gezocht! wordt georganiseerd onder aansturing van de regioconservator en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de regio Gooi en Vechtstreek, VSBfonds en de Provincie Noord-Holland.

Kijk voor meer informatie op Museumhelden.nl.