
Koning Willem I
Koning Willem I
Na de Franse overheersing keerde de zoon van stadhouder Willem V in 1813 terug naar Nederland om er het koningschap te aanvaarden. Dat was een duidelijke breuk met het verleden. Willem I werd niet, zoals zijn vader, stadhouder in alle gewesten, maar koning van een eenheidsstaat. Een van de eerste zaken die Koning Willem I aanpakte was het verbeteren van de nationale defensie met de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Expositie Hollandse Waterlinie
1815 – 1940
Tussen 1815 en 1940 maakte de Nieuwe Hollandse Waterlinie het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. Water was onze bondgenoot. Als er oorlog was, konden militairen brede stroken land onder water zetten. Met een laagje water tot kniehoogte sloegen ze twee vliegen in één klap: Het land was onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. En voor boten was het te ondiep om doorheen te varen.
Ondoordringbare waterlinie
In vredestijd
Dit systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers is in vredestijd moeilijk te zien. Daarin schuilt het geheim van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Ze is er wel, maar je ziet haar niet!
Mobilisatie Naarden 1940
Nominatie UNESCO Werelderfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en staat op de nominatie voor UNESCO Werelderfgoed. Het Nederlands Vestingmuseum is een officieel informatiecentrum voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie.