Lezing: Spelevaren of desertie? Drie VOC-soldaten aangeklaagd in Ceylon (Sri Lanka), 1783.

Op woensdag 15 mei 2019 om 15:00 uur geeft conservator Lodewijk Wagenaar een lezing in het Nederlands Vestingmuseum. De lezing heeft als titel: Spelevaren of desertie? Drie VOC-soldaten aangeklaagd in Ceylon (Sri Lanka), 1783. De lezing is een aanvulling op de tentoonstelling ‘de VOC in Sri Lanka’, die in het museum te bezichtigen is.

Lodewijk Wagenaar, conservator

Sri Lanka deskundige Wagenaar, o.a. bekend van zijn boek ‘Kaneel en Olifanten’, zal in de lezing dieper ingaan op de geschiedenis van de VOC in Sri Lanka, tot 1972 Ceylon geheten. De voormalig conservator van het Amsterdam Museum raakte in de ban van het eiland toen hij daar, in de jaren ’80,  betrokken was bij de ontwikkeling van een museum over VOC-erfgoed op het eiland. Lodewijk Wagenaar maakte vele reizen naar Sri Lanka en weet, naast de geschiedenis, ook veel van de huidige omstandigheden op het eiland. Hij kan boeiend vertellen over de visie van de bewoners op het koloniale verleden en hun ideeën over behoud van het gemeenschappelijk erfgoed.

De lezing zal plaatsvinden in kazemat IJ, waar ook de tentoonstelling zich bevindt. Dit biedt de heer Wagenaar de mogelijkheid om zijn verhaal te illustreren met kaarten en prenten, kanonskogels, Goudse pijpen, serviesgoed en specerijen. De lezing is gratis te bezoeken met een entreebewijs van het Vestingmuseum.

(N.B.: de eerder aangekondigde lezing op 21 maart is komen te vervallen).

Leestip:

Meer lezen over Sri Lanka? Het boek ‘Kaneel en olifanten. Sri Lanka en Nederland sinds 1600’ van Lodewijk Wagenaar over het VOC-erfgoed op het eiland, is in het Nederlands en Engels verkrijgbaar in de museumwinkel voor € 24,95.

Boek 'Kaneel en olifanten' Lodewijk Wagenaar