Selecteer een pagina

Tentoonstelling Beleg van Naarden 1814

Naar schilderijen en prenten van Pieter Gerardus van Os

Tentoonstelling Beleg van Naarden 1814

1 oktober 2021 t/m 1 december 2022 (beëindigd)

Naar schilderijen en prenten van Pieter Gerardus van Os

Pieter Gerardus van Os

Pieter Gerardus van Os (1776-1839) was net als zijn vader, Jan van Os, een kunstschilder. Toen er eind 1813 een einde kwam aan de Napoleontische overheersing, besloot Van Os een bijdrage te leveren aan de bevrijding van zijn land. In december sloot hij zich aan bij de vrijwillige Landstorm die bestond uit gewapende boeren en burgers. Als kapitein van een plaatselijke eenheid maakte hij het maandenlange beleg van Naarden mee. Gewapend met zijn schetsboek legde hijde militaire activiteiten rond Naarden vast in een beeldverslag. Hierin zijn de sfeer en het verloop van het Beleg van Naarden op indrukwekkende wijze weergegeven.

Voor het eerst in Naarden-Vesting

Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort in Naarden-Vesting. Het museum beschikt hier over 4 kazematten die dienen als expositieruimten. De klimatologische omstandigheden in deze van oorsprong militaire gebouwen, zijn echter niet geschikt om deze kwetsbare schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum tentoon te stellen. De werken van Pieter Gerardus van Os zijn daarom gefotografeerd in hoge resolutie en afgedrukt in museale kwaliteit op aquarelpapier en canvas. Hierdoor kan de complete serie voor het eerst in Naarden-Vesting getoond worden.

In de tentoonstelling zijn ook museale objecten te zien uit de Napoleontische Tijd, zoals persoonlijke eigendommen van Generaal Cornelis Baron Krayenhoff (1758-1840), die het bevel voerde tijdens het Beleg van Naarden 1814.