Om zowel de naamsbekendheid als de maatschappelijke relevantie van het Nederlands Vestingmuseum te versterken, gaan we iets nieuws doen: het organiseren van een jaarlijkse debatreeks met als thema ‘Vestingen voor Vrede & Veiligheid’.

Daarbij nemen we het concept ‘vesting’ figuurlijk en kijken we per editie naar een hedendaagse vorm daarvan. Bijvoorbeeld door de NAVO als vesting te zien tegen bedreigingen van buitenaf of Europa als vesting waar vluchtelingen kunnen schuilen.

Met deze reeks willen we niet alleen bewoners uit de regio bereiken, maar boren we ook een nieuwe doelgroep aan. Namelijk die van ouderejaars studenten van gerelateerde studies (Security History, (Militaire) Geschiedenis, Krijgswetenschappen etc.) van verschillende universiteiten. Zij gaan namelijk tijdens deze bijeenkomst met elkaar in debat over het onderwerp. Diverse universiteiten hebben al enthousiast gereageerd, waaronder de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

Planning en taken

Het plan is om de eerste versie van dit debat te laten plaatsvinden in de lente of zomer van 2024. Om dit te laten slagen kunnen we wat extra hulp gebruiken. In het bijzonder zoeken we ca. 2 vrijwilligers die beschikken over de volgende vaardigheden en ervaringen:

  • Ervaring met marketing & communicatie: iemand die o.a. weet hoe (via welke kanalen en met welke boodschap) we het beste de doelgroep van ouderejaars studenten kunnen bereiken.
  • Creativiteit en ervaring met eventmanagement: iemand die wil meedenken over hoe we deze bijeenkomsten op een passende manier kunnen ‘aankleden’ met o.a. muziek en een borrel. Het idee is namelijk om er een originele combinatie van inhoud en vermaak van te maken.

We vormen een kernteam van ca. 3-4 personen om dit idee te realiseren. Dit team wordt een combinatie van medewerkers van het museum en vrijwilligers. Medio december komen we voor het eerst met dit team bij elkaar. De komende maanden zal de gevraagde inspanning meevallen (enkele uren per maand). De piek komt te liggen in de periode april – juni ‘24. Afhankelijk van de rol die je vervult kan het je dan enkele uren per week kosten.

Contact

Lijkt het je leuk om mee te helpen om van dit idee een geweldige nieuwe traditie te gaan maken? Om met dit event waarde te creëren voor het Nederlands Vestingmuseum en voor diverse lokale partners uit Naarden-Vesting? Neem dan contact op met bestuurslid Petrosjan Damen via bestuur@vestingmuseum.nl

Foto: debat in Chili, door: José Manuel Infante 1428, Providencia, Chile