Programma Waterlinie

Naarden-Vesting maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van 85 kilometer lang en loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 3 tot 5 kilometer breed. Ze bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim 700 betonnen schuilplaatsen en kazematten en ruim 100 militaire sluizen en waterwerken. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en staat op de nominatie voor UNESCO Werelderfgoed.

Tussen 1815 en 1940 maakte de Nieuwe Hollandse Waterlinie het westen van Nederland onbereikbaar voor de vijand. Water was onze bondgenoot. Als er oorlog was, konden militairen brede stroken land onder water zetten. Met een laagje water tot kniehoogte sloegen ze twee vliegen in één klap: Het land was onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden. En voor boten was het te ondiep om doorheen te varen. Dit systeem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers is in vredestijd moeilijk te zien. Daarin schuilt het geheim van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Ze is er wel, maar je ziet haar niet!

Voor Basis Onderwijs

Het Nederlands Vestingmuseum heeft ook een educatief programma over de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor groep 8 van het basisonderwijs met vier gratis lessen voor het digitale schoolbord. U kunt hier het lesmateriaal downloaden en opstarten. De vier lessen staan los van elkaar en zijn afzonderlijk te gebruiken. In de docentenhandleiding staat duidelijk beschreven hoe u de les kunt voorbereiden.

Voor Voortgezet Onderwijs

Geschiedenis en aardrijkskunde saai? Met het educatieve lespakket van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt het een levendige les. In deze les heeft het digitaal schoolbord een centrale rol. Animaties, foto’s en filmfragmenten geven een goed inzicht in de thema’s van de Waterlinie. De vier gratis lessen zijn geschikt voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. U kunt hier het lesmateriaal downloaden en opstarten. De vier lessen staan los van elkaar en zijn afzonderlijk te gebruiken. In de docentenhandleiding staat duidelijk beschreven hoe u de les kunt voorbereiden.

Openingstijden

zomerseizoen (april tot december): dinsdag t/m zondag geopend 10:30 - 17:00 uur

winterseizoen (december tot april): dinsdag t/m vrijdag 10:30 - 17:00 uur; weekend 12:00 - 17:00 uur

Gesloten op maandagen, 4 en 5 oktober, 25 en 26 december, 1 januari en Koningsdag.