Selecteer een pagina

 

Op zondag 21 oktober 2018 staat Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden-Vesting in het teken van de Grote Parade. Reenactors van de Napoleontische oorlogen tot de Tweede Wereldoorlog laten de geschiedenis herleven met hun indrukwekkende uniformen en wapens. Deelnemende verenigingen zijn de Saluutbatterij van Amsterdam, de Vereniging Historische Militaria, het 5e Bataljon Nationale Militie en natuurlijk de kanonniers van Het Nederlands Vestingmuseum.

Kinderen tot 13 jaar kunnen van 12:00 – 13:00 uur leren marcheren en gedrild worden om een echte kanonnier te worden. Daarna zijn er inspecties van de troepen en kanondemonstraties met historisch geschut. Om 16:00 uur wordt de dag afgesloten met een parade waarbij alle militairen hun uniform en uitrusting zullen tonen.

Op deze dag is er een eenmalige tentoonstelling van 30 Nederlandse Hembrug geweren en karabijnen, die vanaf 1895 zijn ingevoerd. Klapstuk is het geweertje van Koningin Wilhelmina, dat zij ten geschenke kreeg van de Hembrug fabriek bij de aanschaf van wapens voor het leger. Aan de rechterzijde is in goud de gekroonde letter W te zien. Hierna gaat het geweertje terug naar het depot van het Rijksmuseum en zal het voor lange tijd niet meer te zien zijn.

Voor dit evenement gelden de normale entreetarieven. Bezoekers kunnen hun auto gratis parkeren op de openbare parkeerplaats op bastion Nieuw-Molen aan de Westwalstraat in Naarden-Vesting.