Wanneer:
Westwalstraat 6
1411 PB Naarden

De VOC in Sri Lanka

Van 19 mei t/m 19 mei 2019 zal in kazemat IJ een tentoonstelling te zien zijn over de Nederlandse forten die in de 17e en 18e eeuw door de VOC op Sri Lanka gebouwd werden. Dit grote eiland, gelegen ten zuiden van India, was belangrijk voor de kaneel, waar de VOC een monopolie op wilde hebben. In 1796, toen Nederland in Franse handen kwam, hebben de Engelsen het eiland overgenomen. Nog steeds zijn de resten van forten, kerken en begraafplaatsen van de Nederlanders op Sri Lanka terug te vinden. Met deze tentoonstelling geeft gastconservator Lodewijk Wagenaar een inzicht in fortenbouw, handel en leefomstandigheden van de Europese soldaten in Tropische omstandigheden.

VOC

VOC in Galle

Handel in kaneel

De tentoonstelling vertelt over de verovering van Ceylon, het bestuur en exploitatie van het eiland, over de bouw en onderhoud van de gordel van forten langs de kust en over het leven van de militairen overzee. Naast de vele afbeeldingen van kaarten, prenten en tekeningen geven gietijzeren kanonskogels, wissers, laadstokken en modellen van affuiten (met en zonder kanon) een verwijzing naar de machtsmiddelen van de VOC − buiten op het terrein is het geschut op ware grootte te bewonderen. Goudse pijpen, een tabaksdoos, wijnflessen en serviesgoed laten zien hoe het personeel verbonden bleef met Nederland. En natuurlijk worden er pijpen kaneel getoond, want bij de oorlog en de daarop volgende bezetting van Ceylon ging het tenslotte om het binnenhalen van de kaneel − de kardemom, peper en arecanoten speelden maar een bijrol.

Op het huidige Sri Lanka zijn nog veel restanten van VOC-forten te zien. Het meest bekend is Galle, een vestingstadje dat in 1988 door UNESCO als werelderfgoed erkend werd. Het door de Portugezen gebouwde fort werd na de Nederlandse verovering verbeterd en uitgebouwd. Galle werd in 1640 de voorlopige bestuurszetel van de VOC op Ceylon.